Актуално

За нов проект на Изборен кодекс
За нов проект на Изборен кодекс

Днес изтича мандата на Временната комисия за изработка на проект на нов Изборен кодекс. Депутатите, членове на комисията, проведоха последното си заседание, в присъствието на неправителствени организации и медии. Дебат по съдържанието на проекта нямаше, за сметка на това се дебатираше проекта за решение, с което комисията да приключи работата си. Дали комисията е произвела продукт, или законопроект, дали проекта е проектозакон, и кога действията придобиват акт на законодателна инициатива – това бяха съществените моменти от дискусията. Тонът в тази посока бе зададен от Христо Бисеров, депутат от ДПС. От ДПС заявиха и, че има принципни позиции, които те ще отстояват на всяка цена, по текстове в така изработения проект, с които не могат да се съгласят.

Според председателя на временната комисия, Мая Манолова, и в предишния парламент е имало подобни противоречия, в момента на приемане на сега действащия Изборен кодекс. Затова предложението е комисията да представи доклада от своята работа, а всяка парламентарна група да прецени как да разглежда изработения проект. По мнението на Манолова, до два месеца е възможно да има приет от Народното събрание нов Изборен кодекс.

Единствените, които признаха изработения с много труд и дискусии проект на кодекс бяха депутатите от Атака. От ГЕРБ и ДПС заявиха, че по всяка вероятност ще имат свои законопроекти, след като направят обсъждания в парламентарните групи.

В края на заседанието членовете на Временната комисия приеха доклад за дейността си, който да внесат в деловодството на Народното събрание. Заедно с приложен изработения документ, както и да се определя той според народните представители.