Изборен мониторинг

Приключи шестото заседание на Гражданския борд за свободни и честни избори
Приключи шестото заседание на Гражданския борд за свободни и честни избори

Особен интерес на заседанието на Гражданския борд предизвика информацията на Прокуратурата за образуваното досъдебно производство за отпечатване на фалшиви бюлетини в гр. Хасково. В последствие обаче, органът обяви официална позиция, че става въпрос за бюлетини образци, които са негодни за употреба. Седем досъдебни производства за опит за купуване на гласове са образувани в Бургас и две в Пловдив.

От МВР обобщиха тенденциите при нарушенията върху избирателните права на гражданите, като най-често срещани дотук са опитите за корпоративен вот. Основните групи от граждани, податливи на този тип убеждение са служителите във фирмите за чистота. От друга страна от МВР подчертаха за неудовлетворение от страна на продавачи на гласове: на тези избори било трудно да намерят купувач за гласа си. Оказва се, че почти е приключил процесът по транспортиране на бюлетините по общини, за което не бе обявен публичен график, както настояваха членовете на Борда.

От МВР обещаха от 29 септември 2014 да започнат ежедневно обобщаване на информацията за получените сигнали и жалби. Те отново заявиха, че в сравнение с предходната кампания, тази протича изклютиелно спокойно, но няма индикации да се подготвя мащабна операция на тъмно.  Във връзка със заявленията на някои политически сили да блокират българо-турската граница срещу изборен  туризъм, от силовото министерство увериха, че ще се погрижат общественият ред  да бъде спазен, но и че ще осигурят достатъчна защита на изборните секции.

От Външно министерство обявиха, че са създадени общо 428 избирателни секции в 50 държави, като Министерството ще изпрати по един представител във всяка една от тях. Служителите са част от държавната администрация, заради което те са декларирали политическа безпристрастност. Списъкът с имената им е наличен на сайта на ЦИК. Основните критерии, по които са подбирани служителите, са опит и юридическо образование, особено що се касае до секциите в Турция. Въпреки че командировките са обмислени по най-икономичен начин, изборите зад граница надхвърлят предвидения бюджет, за да достигнат около 1 876 000 лева. Отчита се четирикратно увеличение на секциите в САЩ. От Министерството увериха, че изборните материали ще бъдат разпратени и върнати обратно в страната със статут на дипломатическа пратка.

ЦИК заяви, че членовете на СИК в чужбина са обучени и голяма част имат предишен опит.  В отговор на притесненията на граджанските организации, че за пореден път в някои секции ще гласуват огромен, практически невъзможен брой избиратели, от ЦИК обясниха че секция се съставя на всеки 500 гласоподаватели от предходните избори. На тези избори обаче интересът може и да бъде по-голям, което няма как да се предвиди. С това на практика затвърдиха съмненията, че отново ще има по един гласувал на минута.

Критики към държавните представители бяха отправени относно малкия размер на удостоверението за наблюдател и повторното назначаване на членове на СИК, които доказано са се замесили в порочни практики на предходните избори. Получиха се уверения, че документите ще бъдат приемани в този размер, както и че МВнР е в тясна връзка с българските общност в чужбина и отчита исканията им.

Заключителното заседание на Борда ще бъде на 13 октомври, като гражданските организации бяха призовани да направят предложенията си за законодателни промени, които да бъдат включени в общ меморандум.