Актуално

„За медиите и изборите“ - кръгла маса, организирана от ИРПС
„За медиите и изборите“ - кръгла маса, организирана от ИРПС

 

На 22.07.2013г. в  зала „София“ на Гранд Хотел София се проведе кръгла маса „ За медиите и изборите“, организирана от Институт за развитие на публичната среда. Участие във форума взе и екипа на Инситута за социална интеграция. На събитието присъстваха народни представители, представители на Централната избирателна комисия, Съвета за електронни медии, неправителствени организации, членове на  Изборния борд.

Форумът бе открит от Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда с представяне на доклад "Изследване на практиките за медийно отразяване на избори в десет европейски държави".

Заместник-председателят на Народното събрание, Мая Манолова, се застъпи за равнопоставено представяне на всички участници в изборите, защото по думите й то е важно преди всичко за гражданите и познаването на различни идеи и платформи. Тя изрази мнение, че дори политиците имат нужда от външна подкрепа на очевидни истини, защото понякога тя трябва да се отстоява и вътре в самата партия. Манолова припомни, че на подобна дискусия миналата седмица в парламента е било изразено общото желание на всички участници в изборите да имат безплатен достъп до обществените медии, като добави, че има определени условности как да бъде осигурено това равнопоставяне.

По думите на Манолова, законодателят ще ангажира и Съвета за електронни медии (СЕМ) при разграничението кое е платен и кое е журналистически материал, при дефиниране на понятието "политическа реклама

Да се разширят компетенциите на СЕМ по време на избори, които в момента са силно ограничени, призова и председателят на ЦИК Красимира Медарова.

"За да има равнопоставеност между участниците в изборите и медийната кампания, която у нас е близо сто процента платена, трябва да се спазва стандарт, който навсякъде другаде се подразбира и въобще не се обсъжда - платеното съдържание да е ясно разграничено от редакционното, и това е нашата основна препоръка за промените в изборното законодателство", посочи Антоанета Цонева.