Актуално

Изборният кодекс в нов вид на прага на Парламента
Изборният кодекс в нов вид на прага на Парламента

На 3 октомври, четвъртък, се проведе съвместното заседание на Временната парламентарна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. В заседанието участваха и членовете на сформирания към Комисията Обществен съвет. Бяха изразени принципните позиции по предварителния проект на отделните парламентарни групи. „Имаме малко време до края на мандата на комисията. Трябва час по-скоро да минем от общото към конкретното, затова моля парламентарните групи за сериозно отношение”, призова председателката на Комисията, Мая Манолова.

Коалиция за България подкрепя пропорционална система с достатъчно ниска преференция, която да дава възможност за разместване в листите. "Против сме въвеждането на задължителна преференция, защото така превръщаме едно право на гражданите в задължение”, отбеляза Манолова.
Тя каза още, че парламентарната група не е възприела идеята за прилагане на немската избирателна система, която предвижда половината парламент да се избира мажоритарно, независимо че самата тя е привърженик на тази система. БСП ще настоява за въвеждане на машинното гласуване, за да се избегнат манипулациите чрез допечатване на бюлетини или субективизъм при броенето им в избирателните секции. Това ще бъде и една стъпка към бъдещо въвеждане на електронното гласуване, за което българските избиратели все още не са готови.
Групата ще подкрепи промяната в начина на избор и функциониране на Централната избирателна комисия (ЦИК) и постепенното въвеждане на активна регистрация чрез изборен регистър.

Четин Казак от ДПС заяви, че имат изготвени позиции по всички основни проблемни моменти в Изборния кодекс. „Подкрепяме всички текстове, които целят по-голяма прозрачност и демократичност, участие на всички граждански организации и възможността те да са широко представени”, заяви депутатът. „По въпроса за уседналостта считаме, че трябва Изборният кодекс да се приведе към духа и буквата на Конституцията”, подчерта Казак.

От „Атака” заявиха, че предварителният проект на Кодекса е добър, но имат забележки, които ще изразят при гласуването на отделните текстове.

Странна и нелогична бе позицията на парламентарната група на ГЕРБ, изразена чрез народните представители във Временната комисия, Данаил Георгиев и Красимир Ципов. Първоначално те обявиха, че ГЕРБ не подкрепя предварителния нов проект на Изборен кодекс, тъй като имат внесен законопроект за изменение на сега действащия кодекс. Настояват той да бъде разгледан, със заявката, че няма да участват нито в дебатите, нито в гласуването на конкретните текстове. В същото време, отчитайки участието на представители на гражданските организации в заседанието, и тяхната съществена роля в изработката на обсъждания проект, депутатите от ГЕРБ обявиха, че ценят високо предложенията, направени от гражданите и публикувани на страницата на Народното събрание.


Членовете на Обществения съвет представиха нови предложения за корекции към проекта на нов Изборен кодекс, до които са достигнали на заседанието си два дни преди това. Към тях се включват критики към недобре уредените все още права на българите в чужбина, липсата на по-строги критерии към кандидатите за народни представители, припокриването в нормативната уредба на правото на отговор и възможното му използване като част от предизборната надпревара, необходимост да се изчистят текстовете в Изборния кодекс, засягащи наличието на регионални канали на националните медии.

По предложение на членове на Обществения съвет, Комисията одобри включването към него и на представители на БНТ и БНР.