Актуално

Конференция „Качеството на живот и обществените фондации”
Конференция „Качеството на живот и обществените фондации”

Представители на ИСИ участваха в Конференция „Качеството на живот и обществените фондации”, организирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Конференцията е част от Програмата за развитие на обществените фондации в България, като цели да провокира дебат върху качеството на живот в страната и да покаже специфичния принос на обществените организации.

Форумът бе открит от Илияна Николова, Изпълнителен директор на ФРГИ, която приветства присъстващите и представи поздравителен адрес от Президента на републиката.

В първия панел бе представена темата за политиките за повишаване качеството на живот у нас от гледната точка на законодателната и изпълнителната власт. Въвежди тези изложиха Иван Кръстев – заместник-министър на образованието и науката, Борислав Гуцанов – народен представител, член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 42-ро Народно събрание, Малина Едрева – общински съветник в Столичен общински съвет, както и експерти от Министерство на труда и социалната политика.

Синди Линдзи, Директор на отдел в Асоциация на обществените фондации, Канада, представи методологията „Vital Signs” на обществените фондации в страната.

Във втория панел бе разгледана темата за качеството на живот в общностите през погледа на организации и експерти, които работят на местно ниво.

Константин Вълков, програмен директор в Дарик радио, представи методиката на конкурса „Най-добър град за живеене“, като обърна внимание на индикаторите, които определят градовете. Сред нестандартните критерии бяха „възможността да бъдат осъществени мечтите на малки и големи”, както и „да можеш да изпиеш чаша вино и изядеш свежа салата след 21.00 ч.”.

Петър Ганев старши икономист в Институт за пазарна икономика, представи проекта  „Регионални профили“, който работи изцяло със статистически данни за населените места.

Даниела Димитрова и Валентин Борисов, като представители на Асоциацията на обществените фондации в България, говориха по темата „Как обществените фондации в България съдействат за повишаване качеството на живот в общностите”, като показаха и добри практики, осъществени на територията на община Стара Загора и Русе.

В следобедния панел на форума, Синди Линдзи проведе специализиран лъркшоп по метода „Vital Signs” и представяне на неговите инструменти.