Актуално

Публична дискусия „Гражданите и властта, възможен ли е диалогът?”
Публична дискусия „Гражданите и властта, възможен ли е диалогът?”

На 09 декември 2013г. в Информационния център на ЕС в София се проведе публична дискусия относно проблемните зони в диалога между институциите и гражданите и възможните решения, които да го направят работещ и ефективен.

Специален фокус бе поставен върху обществените съвети, като една от възможните форми на този диалог: Как функционират обществените съвети към институциите? Как са представени гражданите в тях? Какви позиции изразяват и по какъв начин влияят върху решенията?

Стояна Георгиева, директор на фондация „Инфо спейс” и главен редактор на Mediapool.bg откри дискусията, като я фокусира към въпроса „До колко са ефективни обществените съвети?”

Ралица Ковачева представи резултатите от проекта "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението". Основната цел на който е да показва реалната картина на случващото се в Обществените съвети, както и възможността на хората които участват в тях да се видят от страни. За целта е създадена специална рубрика „На фокус”, в която да публикуват репортажи и анализи за работата на обществените съвети към министерствата на енергетиката, екологията, здравеопазването, образованието, отбраната, външните работи, Висшия съдебен съвет, както и специалната парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс с участието на граждански организации.

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп до Информация и Христо Иванов, програмен директор на Български институт за правни инициативи развиха тезата за ограничения достъп на информация от страна на гражданите. „Диалогът граждани – власт се води по инициатива на една от двете страни, но когато той е създаден под нечий натиск, става крайно неефективен”, допълни Кашъмов.