Актуално

Граждански организации със свои кандидати за ЦИК
Граждански организации със свои кандидати за ЦИК

На 12 март 2014 г. бе проведено изслушване на предложените от гражданските организации и движения кандидати за членове на ЦИК. Направените предложения бяха 16, от които само един не се яви за изслушване. Изслушването продължи повече от три часа, а интереса на депутатите към него не беше голям.

Според новите изборни правила, до 13 март народните представители трябва да решат дали да включат в предложенията си някой от тези кандидати. Сред тях има хора с богат експертен опит в изборното законодателство и изборните процеси, с опит в международното наблюдение, преподаватели по изборни теории, съдии и прокурори, социолози. За председател на ЦИК бе предложена Ивилина Алексиева, изпълнителен директор на Института за модерна политика, юрист.

На изслушването ИСИ подкрепи за член на ЦИК кандидатът на сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" /ГИСДИ/, юристът Таня Цанева. Цанева е с дългогодишен опит в изборното наблюдение, била е преподавател по темата "Избори" в Академията за социална политика на ИСИ през 2011 г., и активен партньор на екипа на ИСИ в изборното наблюдение през 2011 и 2013 г.

Стенограмата от заседанието може да бъде открита ТУК, а всички предложени кандидати и техните биографии ТУК.