Актуално

"Моят глас е нашето бъдеще - а дали е така?" - дебат на сдружение Виа Сивик и ФИСИ
"Моят глас е нашето бъдеще - а дали е така?" - дебат на сдружение Виа Сивик и ФИСИ

„Моят глас е нашето бъдеще” е международен проект, в който млади хора от четири европейски държави – България, Латвия, Италия и Полша са провокирани да участват активно, информирано и отговорно в предстоящите избори за европейски парламент, като така използват гражданските инструменти за влияние върху „правенето” на европейска политика.

Проектът цели да „извади” младите хора от ролята им на пасивни наблюдатели на случващото се, на чакащи някой да решава вместо и за тях, да ги направи по-решителни да избират, да вземат решения, да търсят отговорност, да критикуват конструктивно и мотивирано, следвайки общата цел – да направят живота си по-добър, себе си – по-успешни като личности и професионалисти, да бъдат движещата сила за промяната, която искат да видят.

Повече за проекта можете да откриете ТУК.

По покана на българските организации, участници в проекта - сдружение "Виа Сивик" и фондация "Инициатива за социална интеграция", участие в една от инициативите на проекта взеха и представители на Института за социална интеграция /ИСИ/ и Либералния политологичен институт /ЛПИ/. Те се включиха в дебат на тема "Моят глас е нашето бъдеще - а дали е така?", като представиха информационния материал, разработен от група "Гражданство" на Европейската мрежа на политическите фондации /ЕНоП/.

Много са въпросите, които вълнуваха младите хора, учасващи в дискусията. Дали трябва да се гласува заради самото гласуване, когато не припознаваш свой представител сред кандидатите в изборите? Как да разграничиш добре своята тема на интерес, когато посланията в предизборната кампания толкова много се припокриват, а често дори липсват? Защо гласът на младите хора е толкова важен на изборите, и защо все повече млади хора отказват да гласуват? Как европейската тематика присъства в техния живот" Тези, и много други въпроси бяха сред обсъжданите от присъстващите.