Актуално

Дебат за доклада на ОССЕ в Народното събрание
Дебат за доклада на ОССЕ в Народното събрание

Представители на Института за социална интеграция (ИСИ) взеха участие в инициативата на парламентарната група на „Коалиция за България” днес в Народното събрание по повод дебата и решението по доклада на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ). Разискванията са предизвикани след питане на народни представители от левицата към министър Николай Младенов относно мерките, които правителството ще предприеме към критиките и препоръките на ОССЕ от наблюдението на местните и президентски избори през 2011 година.  

След дебата бе организирана специална пресконференция, в която участие взеха и представители на Института по публична среда, Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) и социолога Живко Георгиев 

 „Голяма част от нашите изводи бяха потвърдени и от наблюдателите на ОССЕ (бел.ред. в рамките на шест месеца ИСИ реализира мониторинг на предизборния процес и изборния ден). Много важно е да се организира работа в няколко направления, сред които прозрачността в работата на ЦИК - публичната работа на ЦИК е единствената гаранция, че действията на основните политически играчи ще отговарят на някакви стандарти. Трябва да се проследи каква е медийната среда, в която се формират основните претенденти. Факт е, че предизборните кампании се случиха в условия на безпрецедентна доминация на водещите политически сили. Особено важно е да се повиши компетенцията на изборната администрация”, бяха думите на Стефан Георгиев, ръководител Център изследвания в ИСИ. „Дори днес стана ясно, че основният инструмент, който може да допринесе за по-доброто законодателство е публичността. Управляващата партия се опитва да се скрие зад псевдорешение, което успя да си гласува с механичния вот на мнозинството".

Парламентът реши в срок от 3 месеца правната комисия (ръководена от зам.-председателят на групата на ГЕРБ и основен автор на Изборния кодекс Искра Фидосова) да подготви предложения, с които да бъде отговорено на препоръките в доклада на ОССЕ. Никъде в решението обаче не се казва, че ще има законодателни промени.

ГЕРБ не се съгласиха с искане на опозицията специализирана комисия да изготви предложения за промени в Изборния кодекс, както и медийната комисия конкретно да се занимае с препоръките към зависимостта на медиите в хода на кампанията. Не беше прието също в закона да се набележат и нови правила за контрол върху финансирането на агитацията.

В същото време мнозинството (основно с гласове "въздържал се") отхвърли и искането на "Синята коалиция" в решението изрично да се запише, че комисията, работеща по критиките на ОССЕ, ще излезе с предложения за промени в законодателството, препоръчани от международната организация, като те ще бъдат приети до 31 юли 2012 г.