Актуално

Стоянка Балова: Може да се помисли за електронна регистрация на застъпници и наблюдатели
Стоянка Балова: Може да се помисли за електронна регистрация на застъпници и наблюдатели

“Аргументите на управляващите да не отварят за промени Изборният кодекс с мотива - да не се правят такива в последния момент, не са съществени.” - това коментира за Българското национално радио Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция.

“От 2014-та година до сега новият Изборния кодекс е допълван 19 пъти, като в голяма част от промените са ставали точно преди избори.” - подчерта Балова. По думите на изпълнителния директор на Института за социална интеграция именно подобни промени в последния момент през годините са възпрепятствали анализа на законодателството в пълнота.

Освен Законът за извънредното положение, регламентиращ гласуването на поставените под карантина, е редно да се промени малко и Изборният кодекс, според който с подвижна избирателна кутия могат да гласуват само хората, които имат документ, например ТЕЛК решение.” - допълни Стоянка Балова.

Според изпълнителния директор на ИСИ трябва да се обърне внимание и да се промени 14-дневния срок при заявяването на подвижна урна в общината. “В крайна сметка никой не може да гарантира, че в този срок и до самия изборен ден няма да се разболеете от Covid-19 и да не Ви е възможно да излизате от вкъщи, а да искате да гласувате. С промяната на този срок ще може да се избегне ограничаването на немалка част от избирателите да упражнят правото си на глас“, коментира още Балова.

Близо 10 години Институт за социална интеграция наблюдава изборния процес в България. Според неговия изпълнителен директор следва да се наблегне на обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Стоянка Балова отбеляза, че дистанционното обучение на комисиите е вариант заради малкото време до датата на парламентарните избори. По думите ѝ може да се помисли и за електронна регистрация на наблюдатели и застъпници.

Цялото интервю можете да чуете тук.