Публикации

"Дошло е времето на честните преговори, публиката е нетърпелива"
"Дошло е времето на честните преговори, публиката е нетърпелива"

Преди повече от 100 г. немският социолог Макс Вебер казва: “Най-убийственото за политика е тщеславието.” Толкова много его има у някои политици, че те са в състояние заради собственото си тщеславие да затрият собствената си партия и държава. Може би лидерите на БСП и ГЕРБ трябва леко да се дръпнат назад и да оставят групи от своите партии да преговорят за нещо съвсем конкретно и прагматично. А не да наливат вода в собственото си его. Изглежда толкова невероятно Станишев и Борисов да се срещнат и да разговарят, защото досега винаги са го правили пред публика.

Максимум до 6 месеца оттук насетне България да бъде управлявана от друг вид правителство, което да е дистанцирано от политическите партии. Няма значение как ще го наречем - експертно, технократско, програмно. Управление, което би било прието от различните публики в страната. И което е максимално отдалечено от партиите, но подкрепено от повечето партии. Коалиция ГЕРБ-БСП би била лош вариант, защото хората ще си кажат: “Те отново се сговориха.” Не бива дори да се говори на тази тема. Президентът може да направи двустранни консултации и да заеме ролята на неутрална власт.


Дошло е времето на честните преговори, защото публиката е нетърпелива. Не само от това, което виждаме на протестите. Гражданите вече казват: “Стига корпоративна власт! Мафията и олигархията изместват политиката. За какво ни питат, там да си се разбират.” И имат основание.

Разбирам, че в днешната ситуация мнозина, които иначе имат професионални и морални качества, не биха приели предложение да влязат в правителството. Хората подозират, че който и да приеме, зад него има частна групировка, която се мъчи чрез него да наложи своите интереси. Въпреки това мисля, че ключът за изхода е дата за изборите и правителствена формула, подкрепена от повече партии във и извън парламента. Нещо като временно правителство, което ще е парламентарно, автономно и под погледа на обществото.

Цялото интервю на проф. Антоний Тодоров можете да прочетете ТУК.