Публикации

Протестът показа на управляващите, че нямат мандат за обичайния от последните 20 години тип политика
Протестът показа на управляващите, че нямат мандат за обичайния от последните 20 години тип политика

Участие на социолога и член на Управителния съвет на ИСИ, Живко Георгиев в сутрешния блок на Bulgaria On Air:

Мажоритарният вот няма да реши проблема на протестиращите срещу олигархията. При едни мажоритарни избори богатите икономически много по-лесно ще успеят вкарат хора в парламента. Богати хора има навсякъде. Причината, поради която Бил Гейтс не може да действа като олигарх е, че политическата система в САЩ няма да го позволи. Проблемът на българската политическа система е, че гражданите не могат да контролират диалога в парламента.

Няма особен смисъл от провеждането на избори през есента. Те биха репродуцирали приблизително същите резултати, като евентуално в парламента да влезе и сформиращият се в момента реформаторски блок. "Атака“ също ще влезе в Народното събрание, ако има избори след месец-два. Няма да има убедителни малцинства, голяма част от хората обаче отново няма да бъдат представени в парламента.

Основното искане на протестиращите за оставка не предполага диалог, а поставя ултиматум. Протестът обаче показа на управляващите, че нямат мандат за обичайния от последните 20 години тип политика. 

Надявам се да стартира широк публичен диалог с активното участие и на медиите, но не по темите оставка или не, а по-важните въпроси за обществото. И в кратко време да се стигне до списък със задачи, след изпълнението на които да се подготви провеждането на избори. По-важно да бъдат излъчени политически легитимни институции.

Цялото участие на Живко Георгиев можете да откриете ТУК.