Изборен мониторинг

Общественият съвет при ЦИК призовава да се усъвършенства технологията за проверка на подписките
Общественият съвет при ЦИК призовава да се усъвършенства технологията за проверка на подписките

На заседание от 15 април 2014 г., Общественият съвет при ЦИК обсъди проблемните аспекти в приложението на новата разпоредба на Изборния кодекс, според която всеки гражданин може да провери чрез ЕГН-то си дали името му фигурира в подписка за регистрация на партия, коалиция или инициативен комитет. Видно е, че ниският праг за събиране и регистрация /2 500 подписа/ не само че не ограничи злоупотребите с лични данни, но и показа, че част от кандидатите не четат закона и не са респектирани от него.

Членовете на Общественият съвет, сред които е и ИСИ, считат, че проверката за присъствие в списък трябва да остане, но с условие за усъвършенстване на технологията и въвеждане на втора защита на лични дании. Предложението към ЦИК, по инициатива на Антоанета Цонева от ИРПС, е да бъдат обсъдени и добавени някоя от следните допълнителни функционалности:

1. При попълване на данните за проверка да се въвежда имейл на потребителя, на който да изпраща линк за потвърждение. При тази възможност съществува вариант проверката да бъде ограничена до еднократна;

2. С друг вариант чрез такъв имейл може да се получава и произволно дълъг код, който да бъде въведен при всяка повторна проверка на едно и също ЕГН. MD5 кодът може да бъде временно или трайно (до края на изборите) асоцииран с имейла, което ще предотврати възможността за проверка на няколко ЕГН с един имейл. 

3. По-скъпата (за операторите и държавата) възможност е да се получава СМС с код, който да се въвежда при проверка. Тук е необходимо проверяващият да желае да даде мобилния си номер, а MD5 кодът, описан по-горе, може също да бъде ползван за ограничаване на възможността от проверка на повече от 1 ЕГН.

В дневния ред на заседанието бе обсъдено и как да изглежда информационната кампания за избирателите, предложение за начина, по който да бъдат публично представяни социологическите изследвания, промяна в изборните книжа.

Общественият съвет вече разполага с отделна секция на интернет страницата на ЦИК, в която за сега присъстват единствено правилата за работа на съвета.